Головна | | Реєстрація | Вхід

 
//myphonebox.ucoz.ru/ 
Меню сайту

Категорії
Конференції та семінари [6]

Наше опитування
Як ви дізналися про наш сайт?
Всього відповідей: 296

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Вересень » 29 » Верховний суд Росії заборонив розоряти ЗМІ
Верховний суд Росії заборонив розоряти ЗМІ
11:09
Верховний суд Росії вимагає від суддів не виносити вироків за позовами до засобів масової інформації, які можуть їх розорити. Постанова пленуму вищого суду країни "Про практику застосування судами закону про ЗМІ" було доповнено рекомендацією, що сума позову має бути розумною, справедливою і не порушувати свободу слова. Подробиці - у кореспондента "Вести ФМ" Ольги Бєляєва.

Протягом п'яти останніх років Росія зберігає перше місце за кількістю судових позовів проти засобів масової інформації. Щорічно до судів надходить кілька тисяч таких заяв. Крім того, позивачі ставлять рекорди по виставляються сумами. Вартість своєї честі та гідності деякі високопоставлені чиновники асоціюють з цифрою з шістьма нулями. Такі позови нерідкі, підтвердив виконавчий директор компанії "Ньюс Медіа-Рус" та редактор газети "Твій день" Ашот Габрелянов. Але поява "охоронної грамоти" від Верховного суду його радує.

"Той проект, який затвердили, для нас набагато комфортніше і зручніше. Поки що складно судити. Ось зараз Юрій Лужков подав на нас до суду, але я впевнений, що суд ми виграємо", - відзначає Габрелянов.

Однак якщо справа відбувається в невеликому містечку, задоволений позов до маленькій місцевій газеті руйнує його і стирає з лиця землі. Деякі ЗМІ, щоб уникнути розорення, укладають мирову угоду з позивачем і знижують суму позову, що, у свою чергу, негативно відбивається на свободі слова. З іншого боку, якщо видання публікує неперевірені факти, воно має бути покаране за всією суворістю закону, впевнений повноважний представник уряду в Конституційному суді Михайло Барщевський.

"Преса повинна відповідати за свої слова, і я прихильник того, щоб обов'язок ЗМІ перевіряти факти була підкріплена санкціями. Звичайно, не в'язницею. Але це мають бути серйозні матеріальні наслідки - як для журналіста, так і для видання чи телеканалу, якщо опублікована інформація не відповідає дійсності ", - пояснює Барщевський.

Пленум Верховного суду зажадав від суддів не виносити руйнівних вироків також і стосовно політиків. Але тут варто було б уточнити - про політиків яких рівнів йде мова, радить Михайло Барщевський.

"Мене трохи бентежить це рішення Верховного суду, що в цій ситуації один політик відносно іншого політика може висловлюватися, абсолютно не замислюючись про наслідки. А політиком себе може вважати кожен. І в суді може заявити - я, мовляв, політик, позов до мене пред'являти не можна ", - зауважує Барщевський.

Нещодавно віце-спікер Держдуми, єдинорос В'ячеслав Володін пред'явив позов до свого колеги по парламенту, комуніст Валерій Рашкіну, за різкі висловлювання на мітингу в Саратові. І виграв, отримавши компенсацію в мільйон рублів. Рашкін заплатив. Експерти відзначають, що предметом скандальних публікацій і усних заяв найчастіше стають посадові злочини, перевищення повноважень, що порочать зв'язку. І якщо б правоохоронні органи вчасно перевіряли факти, то у багатьох скаржників пропало б бажання захищати честь і гідність, які вони пов'язують не зі своєю особистістю, а з посадою, яку в результаті перевірок можуть втратити.


Джерело - http://pravotoday.in.ua
Переглядів: 908 | Додав: cognos | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Новинки
Експрес-курс "Авторське право"

Відеоурок "Географічне зазначення походження товарів"

Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Получить проигрыватель Adobe Flash Player



Copyright MyCorp © 2024
Сайт управляється системою uCoz